Audiohobby.pl

Uszkodzony DAC?

krzeku

  • 10 / 3077
  • Nowy użytkownik
09-06-2015, 21:48
Nie wiem czy dobry dział, ale:
Nabyłem Cambridge Audio DAC Magic 100.
Po podłączeniu do sieci i włączeniu urządzenia mruga tylko dioda USB, nie działa przycisk source, ani on/stand by.
Ktoś tak miał?
Pewnie nie i mam szczęście mieć uwalonego DAC'a?

asmagus

  • 4439 / 3643
  • Ekspert
09-06-2015, 21:51
Pokaż może wideo z tego co się dzieje?

almagra

  • 10413 / 3749
  • Ekspert
10-06-2015, 08:51
Jeżeli WM 8742 daje ''sound''klasy zbliżonej do 8740,to wy..ol to i zapomnij!
Szkoda czasu i atłasu.

asmagus

  • 4439 / 3643
  • Ekspert
10-06-2015, 10:01
Nie mogę się zgodzić z powyższym :)
Przykładowo WM 8741 w trybie dual to jeden z moich ulubionych dźwięków.

almagra

  • 10413 / 3749
  • Ekspert
10-06-2015, 11:38
Zasilanie tam podaje w odpowiednie punkty?

SlawekR

  • 144 / 2825
  • Aktywny użytkownik
11-06-2015, 13:13
Nie wiem czy dobry dział, ale:
Nabyłem Cambridge Audio DAC Magic 100.
Po podłączeniu do sieci i włączeniu urządzenia mruga tylko dioda USB, nie działa przycisk source, ani on/stand by.
Ktoś tak miał?
Pewnie nie i mam szczęście mieć uwalonego DAC'a?

Opisane objawy niestety nie są w stanie wiele powiedzieć o rodzaju usterki. Bo to trochę tak jakby kazać mechanikowi określić rodzaj uszkodzenia na podstawie opisu "samochód nie jedzie".

Przyczyn może być mnóstwo, począwszy do problemów z zasilaniem, a skończywszy na uszkodzeniu logiki sterującej.

krzeku

  • 10 / 3077
  • Nowy użytkownik
12-06-2015, 10:26
Można zamknąć temat. DAC był uwalony, Mega Hz w Katowicach wymienił na nówkę sztukę.

A co do dźwięku i jego jakości - trzeba od czegoś zacząć. Mnie się podoba.
Jak będę miał go odsłuchanego w każdą stronę razem z AKG 712 PRO to pewnie coś więcej napisze.
Z resztą po odsłuchach Asmagus się będzie wypowiadał.

indianin11

  • 18 / 689
  • Nowy użytkownik
23-04-2019, 00:37
Podepnę się pod temat. Mianowicie mam dacmagic 100 i w czasie pracy samoistnie się wyłącza tzn. jest zasilanie ale nie słychać odtwarzanej muzyki. Żeby znów działał poprawnie muszę go wyłączyć i włączyć z powrotem. Czy ktoś miał podobny przypadek i co może być przyczyną?