@Gustaw
Czyli autor tego http://www.hi-fi.com.pl/kable-testy-lista/2355-bitwa-o-bity,-czyli-w%C5%9Bciek%C5%82em-si%C4%99.html testu widocznie się naćpał :))))
Warto poczytać chociaż test pierwszych 5 kabelków ;)
Bardzo przepraszam ale nie kompromituj się tego typu linkami. (no offence)
W podanym linku nie ma żadnego testu. To brednie człowieka bez kompetencji.
Czy wiesz jaka jest metodologia przeprowadzenia testu wyświetlacza i jakie urządzenia pomiarowe się stosuje?
Wiem, że nie wiesz ale nie przejmuj się bo autor artykułu (bo test to nie jest) też nie wie.
P.S. Po emotikonach nie mogę do końca załapać czy ten link był wklejony na serio czy raczej jako żart.
Jeżeli to drugie to dobry przykład na brak kompetencji autora i potwierdzenie mojej tezy, jeżeli to pierwsze to sorry …
Tak, wiem jakiego sprzętu się używa, spektrofotometru, kolorymetru, generatora sygnałów, oprogramowania etc.
Trzeba jeszcze wiedzieć jak to obsłużyć, bo można przegiąć w drugą stronę.
Wiem co nie co, bo interere mnie fotografia w której ważne jest zarządzanie kolorami etc. bez monitora na matrycy PVA, czy iPS nie podchodź nie wspomnę o kalibracji i pomijam tu warunki w jakich powinno dokonywać się wszelkich obróbek w postrprodukcji zdjęcia.
Pozdrawiam
Spektrofotometrem możesz kontrolować barwę ale są systemy porównujące całość - każdy piksel z każdym pikselem, czyli również "rysunek"
Dlaczego w obrazowaniu medycznym np. przy badaniach MRI, kiedy to obraz często decyduje o ludzkim życiu, przy skalibrowanych monitorach nie stosuje się videofilskich kabli HDMI lub DVI? Są specjalne kable video do zastosowań medycznych ale stosunkowo tanie i ich zadaniem jest przede wszystkich nie wypuszczać brudów na zewnątrz.
Dlaczego w systemach analizy fotografii satelitarnych, zarówno wojskowych jak i tych cywilnych (kartografia) nikt nie stosuje cudownych kabli DVI lyb HDMI?
Dlaczego w systemach postprodukcji Video, na stacjach do korekcji barwy i efektów specjalnych nie stosuje się magicznych kabli HDMI, DVI lub SDI?
Czy widziałeś przy monitorach EIZO ColorEdge specjalne kable video? Tych monitorów nie kupuje się dla zabawy tylko do zarabiania pieniędzy. Producent bije się o zmniejszenie parametru ∆E i ładuje do wnętrza rozbudowane układy odpowiedzialne na dokładną, sprzętową, kalibrację, jednorodność matrycy i stabilność luminancji a poskąpił kasy na kabelek?
To wszystko dlatego, że operatorzy kompletnie się nie znają i nie czytali genialnego testu w miesięczniku Hi-Fi i Muzyka.
W takim szmatławcu jak wspomniane czasopismo mogę napisać o kablach wszystko. Nie ma szans aby 99,99% czytelników miało możliwość jakiejkolwiek weryfikacji tego co napisałem.
Oczywiście kable trzeba też odpowiednio dobierać jeżeli n.p. projektor znajduje się w dużej odległości od źródła. Takie kabelki mają nawet wbudowane wzmacniacze ale to 300-400 USD za 15m-20m. Oczywiste jest też to, że jeżeli bawimy się w 4k to kabel musi mieć odpowiednie parametry ale pisanie takich bredni, że jeden kabelek n.p. poprawia głębie i drugi plan a drugi kabelek tego nie robi jest tylko zwykłym pierd…..eniem (sorry).
Może ja czegoś nie wiem w w.w. kwestiach ale kiedy zobaczę, pomierzę i ktoś mi w sposób racjonalny udowodni, że się mylę to zmienię zdanie.
Tutaj masz linka do producenta najlepszych monitorów medycznych na świecie
http://www.barco.com/en/Products-Solutions/Displays-monitors-workstations/Medical-displays/Diagnostic-displays/12MP-diagnostic-display-system-for-PACS-and-breast-imaging.aspx#!specsposzukaj tam czegoś o kablach :D