...
Na naszym forum mamy różne zawody. Co dla elektronika jest oczywiste, to dla kogoś innego niekoniecznie. Z góry przepraszam, jeśli ktoś poczuje się dotknięty takim belferskim tonem, ale są też mniej zorientowani, którzy mogą sobie z tym poradzić. Sam tu jestem przykładem, nie mam wykształcenia elektronika, a lubię majsterkowanie i cenię sobie rady fachowców.
Zagadnienia w tym temacie przeplatać się będą z teorią i praktyką. Często pojawiać się będą skróty np. AC, DC lub TVR. Prawie zawsze do tych czynności potrzebny będzie multimetr (nie musi być profi), śrubokręty i plastikowe/ ceramiczne stroiki do potencjometrów (naprawdę niewielki koszt). Polecam teflonowy nożyk, który ma niezliczone zastosowanie w naszym hobby.
Zachęcam do podpowiedzi początkującym - z góry dziękujemy! To tytułem wstępu.
Koledzy, przyłączam się do końcowego apelu Wiktora, a ze swej strony proszę o umiar.
Jest to wątek stricte merytoryczny i z założenia jest to miejsce dzielenia się wiedzą i doświadczeniami.
Proszę zatem sprzeczajcie się, ale może jakoś tak trochę bardziej rzeczowo i nie prawiąc sobie złośliwości.
Można wyłożyć swoje racje i na tym poprzestać, nie odnosząc się do osoby adwersarza.
Proponuję spojrzeć też na to wszystko trochę z innej strony.
Czego na temat regulacji, z Waszej dyskusji, dowie się ktoś mało obeznany z zagadnieniem?
Na ile będzie to pomocne w regulacji jakiegoś konkretnego wzmacniacza?
@Robeeert1 i @Fatso, obaj dużo wiecie. Podzielcie się swoją wiedzą.
Możecie być o wiele bardziej pomocni i ja w to głęboko wierzę.
Uwierzcie i Wy!
:-)
Oprócz specjalistów są tu i tzw. kompletni laicy.
Wiktor, pokazał plastikowe stroiki, nożyk i wyjaśniał, co to jest AC a co DC. :-)
@Fatso mam prośbę. Zrób zdjęcia, pokaż co i gdzie mierzyć, jakimi przyrządami.
Robeeert1, zrób proszę listę kondensatorów, które uważasz za godne polecenia.
Poróbcie zdjęcia i pokażcie jak profesjonalnie wlutować kondensatory, jak je pomierzyć i z powrotem umieścić na miejscu.
Napiszcie na co trzeba zwracać uwagę, co jest pomocne i co się przydaje, przy takich operacjach.
Jeżeli uważacie, że warto wrzućcie przy okazji, trochę teorii w przystępny sposób.
Koledzy, naprawdę jest czym się zająć i czym błysnąć w tym wątku. :-)