Przede wszystkim jak ty to widzisz.Co ten 15 omowy peerek ma za cel?
nie wiem, nie analizowałem tego bo teraz korzystam z dodatniego sprzężenia w anodach, chętnie wypróbuję sprzężenie w katodach jak będzie poprawnie wprowadzone do schematu, bo zakładam, że nie jest, obawiam się, że nie jestem zawodnikiem do takiej dyskusji, bo teorie lampową znam tylko z kilku wątków na forach a moje DIY opieram na wiedzy innych np. Twojej:), za co jestem wdzięczny, bo CX20152 cieszy moje ucho niepodzielnie:)
Dławik o tak potwornej indukcyjności będzie miał bardzo dużą pojemność pasożytniczą z którą będzie tworzył taki obwód rezonansowy równoległy i oby ta jego częstotliwość nie wypadła w paśmie akustycznym.
Czy rozumiesz dlaczego w ogóle wprowadzono te dławiki,zwłaszcza ten siatkowy?
pozwolę sobie przytoczyć wyjaśnienie znalezione w necie:
Grid Choke-Dławik na siatce-
Po pierwsze mała rezystacja DC stabilizuje siatkę lampy lepiej niż kilkudziesięcio, lub kilkusetkilowy rezystor. Po drugie, jego wysoka indukcyjność jest odpowiednikiem bardzo dużego rezystora, a co za tym idzie można zastosować dużo mniejszy kondensator sygnałowy-międzystopniowy. Jak to słychać? Uzyskuje się lepszą dynamikę dźwięku. Może wynika to po częsci z gromadzenia energii przez transformator? Dzwięk jest bardziej naturalny, lepiej odseparowane są instrumenty i co ciekawe, zastosowanie dławika w siatce lampy mocy ZWIĘKSZA MOC wzmacniacza! To jest efekt stabilizacji i kontroli siatki. Myślę, że jest to ok 15% więcej niż przy zastosowaniu rezystora.
Dławiki są małe i nie zajmują wiele miejsca. Często uzwojenie wtórne transformatora sygnałowego (step-up transformer) ma kilkaset henrów i nadaje się do tego celu. Indukcyjności grid choke’ów zawierają się w granicach od 500 do 3000He. 500H odpowiada mniej więcej 100k rezystorowi, czyli, jeżeli mamy układ 0.47uF kondensator międzystopniowy z rezystorem do masy z siatki=100k, to po prostu możemy zastąpić taki rezystor grid choke’iem 500H. Oczywiście pozostaje jeszcze problem poradzenia sobie takiego transformatora z napięciem na siatce, co może stanowić problem dla lampy mocy. Zawsze jednak można go użyć np. na siatce lampy sterujacej. Jeżeli we wspomnianym wyżej układzie zastosujemy dławik o indukcyjności 1000He, to pozwoli nam to na zmniejszenie wielkości kondensatora do 0.22uF czy 0.15uF. Daje to oczywiste korzyści w brzmieniu, szczególnie dla wysokich tonów, lub duże oszczędności, jeżeli chcemy zastosować bardzo drogie kondensatory.