Audiohobby.pl

Stax SR-Λ Signature

Krzysztof_M

• 1771 / 5742
  • Ekspert
25-07-2025, 16:03
Mam wrażenie, że moje signaturki zanim stałem się ich właścicielem wiele przeszły, gdy myłem ich obudowy to leciała dosłownie czarna woda. Na szczęście same drivery są całe i działają bez zarzutów.
A masz wersję z folią ochronną z obu stron przetworników?

Naprawiałem wersje Signature, gdzie folia była tylko od strony ucha.
Natomiast z tyłu przetwornika zamiast folii była bardzo drobna siateczka.
Z wyglądu przypominała  materiał stosowany do firanek (jedyne porównanie jakie mi do głowy przychodzi).

O ile przetworniki z foliami z obu stron są hermetycznie zabezpieczone o tyle ten drugi typ nie jest i trzeba się z nimi obchodzić delikatniej jeśli chodzi przechowywanie czy warunki transportu.
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −

aasat

• 2390 / 6333
  • Ekspert
25-07-2025, 16:43
Wygląda na to, że z tyłu tez mam folię
« Ostatnia zmiana: 25-07-2025, 16:48 wysłana przez aasat »

MAG

• 2403 / 6337
  • Ekspert
25-07-2025, 16:57
Ostatnie doświadczenia ze Staksami utwierdziły mnie że nie są to słuchawki dla mnie, czas robi swoje a to delikatne konstrukcje.
Ostatnie doświadczenia, czyli jakie? Opisz te doświadczenia, tzn. co się stało, uszkodziło, złamało, spaliło itp ...

Nigdzie nie pisałem o uszkodzeniach i uszkodzonych słuchawkach, preferencje się zmieniają w tym i moje, niedostatek niskich tonów, w sprawnych słuchawkach nie powinno tak być.
Pisząc delikatne miałem na myśli użytkowanie po prostu są zbyt zajmujące i delikatne ze strony użytkowej , może inaczej w domu w bezruchu można na nich słuchać.

aasat

• 2390 / 6333
  • Ekspert
25-07-2025, 17:27
Uff,  a już się bałem, że komuś sygnaturki się popsuły.

Co do basu to pogodziłem się z faktem, że z wiekiem tracimy słuch i nie tylko wysokie lecą ale i też basu ubywa. Na szczęście nie jestem jakimś basolubem więc nie cierpię bardzo z tego powodu.

Dla mnie w lambdach jest ich idealnie pod względem ilości jak i jakości, preferuje je bardziej od 007mk1 które miałem pożyczone przez kilka tygodni

MAG

• 2403 / 6337
  • Ekspert
25-07-2025, 18:16
Uff,  a już się bałem, że komuś sygnaturki się popsuły.

Co do basu to pogodziłem się z faktem, że z wiekiem tracimy słuch i nie tylko wysokie lecą ale i też basu ubywa. Na szczęście nie jestem jakimś basolubem więc nie cierpię bardzo z tego powodu.

Dla mnie w lambdach jest ich idealnie pod względem ilości jak i jakości, preferuje je bardziej od 007mk1 które miałem pożyczone przez kilka tygodni

Co do basu w każdym dobrym dynamiku jest go dużo więcej tu nie trzeba super słuchu lub jego ubytku aby to stwierdzić.
Napisze wprost sprzedałem wszystkie Staxy, sprawa się rypła. 
Dynamiki i ortho lepiej mi służą i ot cała filozofia. Staxy do moich potrzeb najmniej sie sprawdzały i to tyle.

Krzysztof_M

• 1771 / 5742
  • Ekspert
26-07-2025, 10:31
Ostatnie doświadczenia ze Staksami utwierdziły mnie że nie są to słuchawki dla mnie, czas robi swoje a to delikatne konstrukcje.
Ostatnie doświadczenia, czyli jakie? Opisz te doświadczenia, tzn. co się stało, uszkodziło, złamało, spaliło itp ...

Nigdzie nie pisałem o uszkodzeniach i uszkodzonych słuchawkach, preferencje się zmieniają w tym i moje, niedostatek niskich tonów, w sprawnych słuchawkach nie powinno tak być.
Pisząc delikatne miałem na myśli użytkowanie po prostu są zbyt zajmujące i delikatne ze strony użytkowej , może inaczej w domu w bezruchu można na nich słuchać.
Hej Marku, napisałeś "Ostatnie doświadczenia ..." i przestraszyłem się, że miałeś jakieś przykrości techniczne ze Staxami ostatnio.

Ale jak tylko Ci nie podchodzą i je sprzedałeś to ok. Zdecydowanie gorzej gdybyś ich nie sprzedał i dalej byś nie lubił na nich słuchać.

Całe szczęście, że żyjemy w czasach gdzie łatwiej wybrać co się komu podoba i to zakupić niż być skazanym odgórnie na jakieś opcje.
To pochwal się na co te Staxy zamieniłeś?
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −

MAG

• 2403 / 6337
  • Ekspert
26-07-2025, 22:39

Hej Marku, napisałeś "Ostatnie doświadczenia ..." i przestraszyłem się, że miałeś jakieś przykrości techniczne ze Staxami ostatnio.

Ale jak tylko Ci nie podchodzą i je sprzedałeś to ok. Zdecydowanie gorzej gdybyś ich nie sprzedał i dalej byś nie lubił na nich słuchać.

Całe szczęście, że żyjemy w czasach gdzie łatwiej wybrać co się komu podoba i to zakupić niż być skazanym odgórnie na jakieś opcje.
To pochwal się na co te Staxy zamieniłeś?

Nie zamieniłem, Staxy poszły i żeby nie było nadal mam trzy pary elektrostatow Jeckliny mk1i mk2 i Kossy, Sony MDR CD3000, AT W1000X, Yamaha ortho  i Beyery 770 X limited plus kilka innych ale dwa ostatnie modele ciągle wałkuję w studio a w domu W1000X i MDR CD3000.
Po prostu elektrostatow nie da się używać w pewnych warunkach.

W filmie moje poletko odsłuchowe.

Jedna z moich ulubionych kopii z Acoustics Sounds.

&feature=shared
« Ostatnia zmiana: 26-07-2025, 22:45 wysłana przez MAG »